Op de oude dag willen de meeste van ons graag blijven wonen in een omgeving die vertrouwd is en aanvoelt als “thuis”. De mooiste oplossing is natuurlijk dat je gewoon thuis in de eigen omgeving kan blijven wonen. Op je eigen plek, met extra veiligheid en zonder in te hoeven leveren op comfort. Maar hoe doe je dat, wanneer zelfredzaamheid geleidelijk afneemt en gezondheidsrisico’s toenemen? Van jouw woning een smart home maken kan hierin de oplossing bieden.
Een smart home is een slimme woning die weet wat je wilt en waar in jouw geval rekening mee gehouden moet worden. Zo helpt de woning met het waken over je gezondheid, veiligheid en welzijn. Dit doet de woning door huishoudelijke apparaten en sensoren te integreren binnen een slim systeem. In dit blog vertel ik meer over het smart home van Loxone en hoe wij bij Negotica hiermee mensen helpen om zo lang mogelijk thuis te blijven wonen.
Een slimme woning met Loxone
Loxone is een Europese fabrikant van smart home oplossingen. Met Loxone Ambient Assisted Living biedt Negotica een totaalconcept dat je op een slimme manier ondersteunt bij het langer thuis wonen. Loxone weet met Ambient Assisted Living als enige de voor jou belangrijke zorgfuncties naadloos te integreren binnen jouw smart home. Naast oog voor je veiligheid, verhoogt een smart home je comfort en denkt het mee in zaken als energiebesparing.
Hoe ondersteunt Ambient Assisted Living jou in het langer thuis wonen?
Valdetectie en preventie
Eén van de grootste risico’s die leidt tot opname in een verpleeghuis is het risico op vallen. Door gebruik te maken van aanwezigheidsmelders in de verschillende ruimtes van de woning, herkent de woning een mogelijke val en komt het in actie.
Verreweg de meeste valpartijen vinden namelijk in en om het huis plaats en hebben vooral op oudere leeftijd een grote impact op de zelfredzaamheid van de bewoner (voor meer informatie, lees hierover in dit blog).
Enkele voorbeelden:
Wanneer er beweging wordt gedetecteerd op bijvoorbeeld de trap of gang, maar hierna nergens anders meer, kan er sprake zijn van een valpartij en wordt er een melding verstuurd naar de (mantel)zorger.
Wanneer er in een bepaalde ruimte te lang geen beweging meer wordt gedetecteerd wordt er een notificatie verzonden naar de (mantel)zorger.
Nog belangrijker dan het detecteren, zet een smart home in op het voorkomen van valincidenten. Een smart home doet dit onder andere door verlichting te koppelen aan de aanwezigheidsmelder. Hiermee gaat verlichting ’s nachts zachtjes aan, wanneer je bijvoorbeeld naar het toilet moet. Veel valincidenten vinden namelijk ’s nachts plaats. De automatische verlichting verbetert je oriëntatie en voorkomt letsel door struikelpartijen in het donker.
Ook goed om te weten: met dezelfde sensoren draagt jouw smart home bij aan de verbetering van je comfort. Bijvoorbeeld door het licht of verwarming aan of uit te schakelen, afhankelijk van in welke ruimte je je bevindt. Wandschakelaar en de thermostaat behoren hiermee tot het verleden. Ook fijn voor de energierekening!
Welke risico's kan een smart home nog meer herkennen?
Met de vrijwel onzichtbare toepassing van sensoren is het eenvoudig om te voorkomen dat er dingen fout gaan, je kunt hierbij denken aan de volgende voorbeelden:
Brandgevaar door het fornuis of andere hittebron te lang aan laten staan.
Waterschade door lekkage of overlopende gootsteen.
Insluiprisico door het niet vergrendelen van de deur of het raam.
Gevaar op inregenen wanneer ramen niet tijdig worden gesloten.
Als er gevaar dreigt kan een smart home je op verschillende manieren alarmeren. Dat kan door een melding op je mobiel, door lichtsignalen, of geluid door middel van een akoestische boodschap. Ook kan een eventuele extra veiligheidswaarschuwing naar een andere persoon verzonden worden zoals een verzorger of familielid.
Naast de alarmering stelt het smart home je in staat om een apparaat dat gevaar veroorzaakt, bijvoorbeeld het fornuis dat aan is blijven staan, direct op afstand uit te schakelen.
Een smart home waakt over je met passieve controle en leefstijl monitoring
Mensen zijn gewoontedieren en met dit gegeven kunnen we leefstijlmonitoring en passieve controle toepassen. Een Smart Home kan een afwijking op een gewoontepatroon herkennen. Enkele voorbeelden:
Afwijking bij het opstaan: wanneer iemand altijd voor een bepaald tijdstip wakker wordt en er na dit tijdstip nog geen beweging is geweest op de slaapkamer.
‘Te lang van huis’ detectie: als een smart home merkt dat iemand langer dan normaal weg is van huis.
Vergeten medicatie: Wanneer een smart home ziet dat het medicijnkastje nog niet geopend is op het moment dat dit wel had gemoeten kan dit een indicatie zijn dat dit vergeten is.
Na het herkennen van een situatie die mogelijk risicovol is, zal het systeem afhankelijk van het probleem een bericht naar de bewoner en/of (mantel)zorger versturen.
Door in te spelen op vaste gewoontes, assisteert het systeem op een passieve manier bij het herkennen en beperken van risico’s.
Direct alarm slaan
Naast detectie en preventie met behulp van sensoren kan iemand ook direct alarm slaan met de noodknop. Het smart home komt dan direct in actie, wat levens kan redden. Een vaste noodknop kan aan een muur of object (zoals een tafel) bevestigd zijn of de vorm hebben van een polsbandje.
De noodknop doet meer dan alleen een alarm slaan naar een hulpverlener of familielid, zo kan de noodknop ook:
Risicovolle apparatuur in het gebouw onmiddellijk uitschakelen
De voordeur ontgrendelen voor hulp
Een goede investering, ook voor je bestaande woning
Smart home projecten in Nederland hebben het stigma erg duur te zijn, complex om te installeren en meer dan eens dat het geen reële optie is voor bestaande bouw. Met een smart home van Loxone bewijst Negotica dat dit ook anders kan.
De meeste technologie in een smart home is draadloos. Hierdoor hoeven er vaak geen ingrijpende werkzaamheden te worden uitgevoerd voor de installatie. Dit maakt het Loxone smart home uitermate geschikt voor bestaande bouw. Naast dat er dus weinig installatiewerk nodig is, kan een smart home zeer snel gerealiseerd worden, binnen een paar dagen!
Het smart home is hiermee ook een zeer prijsbewuste oplossing. Een groot deel van de investering in een domotica of smart home project zit vaak in de werkzaamheden. Door de draadloze componenten is de installatie snel en eenvoudig uit te voeren, er is immers bijna geen bekabelde infrastructuur nodig.
Het smart home verdient zich vanaf de eerste minuut al terug, doordat het jou in de basis actief ondersteunt bij het besparen van energie. Een nog snellere manier van terugverdienen, is wanneer we kijken naar de gemiddelde kosten in een verpleeghuis of woonvorm. Afhankelijk van de eigen bijdrage of huurkosten ben je al snel € 750,- per maand kwijt aan het verblijf in een dergelijke instelling. Als je naar deze bedragen kijkt, kun je stellen dat een smart home zich al binnen één à twee jaar heeft terugverdiend! Naast het feit dat het smart home je veel geld bespaart, blijf je gewoon thuis wonen, zoals je dit al gewend was!
Ook langer thuis blijven wonen?
Negotica helpt je graag bij het realiseren van jouw wens om langer thuis te blijven wonen. Als Silver Partner van Loxone en landelijke expert op het gebied van zorgdomotica, hebben wij al meer dan 1500 mensen geholpen om zelfredzamer te leven.
Wil je meer weten over wat de mogelijkheden voor jouw woning zijn?
コメント