Home  |   Over ons  |   Nieuws  |   Contact   

Belevingstechnologie & omgevingstechnologie

De filosofie achter de belevingstechnologie van Negotica is voor een ieder herkenbaar: blije mensen zijn gezondere mensen. Daarbij is het óns uitgangspunt dat iedereen het recht op zelfontplooiing heeft.
Kenmerkend voor de belevingstechnologie van Negotica is de ontwikkeling van zintuigelijke toepassingen. Wij doen dit met de inzet van componenten en sensoren die effecten als beeld, geluid, beweging, lucht, geur en kleur opleveren.

Belevingstechnologie voor buiten

Negotica is de architect van een plan opgevat om een tuin te ontwikkelen waar mensen zich niet alleen thuis voelen maar ook een plek waar het goed vertoeven is. Het wordt namelijk een tuin die meer is dan alleen een tuin.

Bewoners hebben intensieve verzorging, verpleging en behandeling nodig en kunnen niet meer zelfstandig wonen. Er is veel aandacht voor de belevingswereld en eigen leefstijl van de bewoners. Dit project gaat namelijk over de buitentuin.

Een belevingstuin is een tuin die meer doet met mensen. Dit kan door het toevoegen van zintuigelijke toepassingen die het hele jaar door beleefd kunnen worden. Het is een feit dat muziek, geur en kleur heel veel goeds kunnen doen voor mensen. Zo kan er op vernieuwende wijze invulling worden gegeven aan de dagbesteding van de bewoners.

Een nieuwe kijk op dagbesteding

Voor het ontwerp van de belevingstuin zijn verscheidene toepassingen uitgedacht. Deze toepassingen kunnen worden gezien als miniattracties die bedoeld zijn om zelfstandig mensen te vermaken. In de tuin zijn is een vorm van dagbesteding waarbij technologie bewust een toegevoegde waarde is ten opzichte van het groen. Dat er sprake is van niet seizoengebonden toepassingen is natuurlijk een meerwaarde op zich. Met name in de herfst en de winter.

Negotica & ZINN presenteren ‘In de Bus’

In opdracht van zorgorganisatie ZINN in Haren heeft Negotica en haar partner id COM interieur de uitdaging opgepakt om een virtuele bus in de woonzorglocatie De Dilgt te realiseren. Het gaat hier om een levensechte bus waar ouderen in kunnen plaatsnemen. Bij deze bus zit echter veel meer onder de motorkap.

In dit project is de innovatie de belevingstechnologie van Negotica. De filosofie achter dit concept van Negotica is voor een ieder herkenbaar: blije mensen zijn gezondere mensen. Kenmerkend voor de belevingstechnologie van Negotica is de ontwikkeling van zintuigelijke toepassingen. Wij doen dit met de inzet van componenten en sensoren die effecten als beeld, geluid, beweging, lucht, geur en kleur opleveren.

Wat maakt ‘In de Bus’ nu zo bijzonder en uniek? In de eerste plaats van ramen zijn er grote televisieschermen waarop de reiziger zich in de prachtig gefilmde routes uit de omgeving van Haren en Groningen kan beleven. De beleving krijg je pas goed mee als je zelf in de bus zit. Het gevoel van reizen wordt versterkt om dat je zowel opzij als vooruit kunt kijken.

“Het is net alsof je echt in de bus zit.
Ik vind het fantastisch!”

Het is niet het enige unieke in dit project. Op subtiele wijze zijn een groot aantal interactieve elementen in gebracht die hebben te maken met geur, licht en beweging. Bij het ontwerp van ‘In de Bus’ is er verder goed nagedacht over de mobiliteit van de verschillende bewoners en de toegankelijkheid. De bus heeft een viertal echte busfeauteuils hetgeen wordt gecombineerd met ruimte voor twee rolstoelen of één bed.

Wat met name een belevenis is voor kleinkinderen die op bezoek zijn, is het bestuurdersgedeelte. Dit is uitgerust met een dashboard, een stuur en diverse interactieve elementen die er om vragen ontdekt te worden.

Virtueel reizen als onderdeel van de dagbesteding

Met de digitale bus richt ZINN zich op de beleving van cliënten, aan de hand van herinneringen. Ze vult hiermee de focus van kwaliteit van zorg aan met kwaliteit van leven. De wens om een tochtje te maken zonder de woonzorglocatie te verlaten kwam van de Stichting Vrienden van ZINN. Het is een reisje zonder echter te reizen. Je ervaart de rust en voor mensen met dementie is het een manier om een uitstapje te maken.

Bewoners met dementie maken hun reisje onder begeleiding van een woonassistent die zich echt niet om de besturing van de bus te bekommeren. Want op het moment dat men gaat zitten, gaat de bus vanzelf rijden.

Mens en effect bij zorg

Waar het omgaat is of je de gebruiker, voor wie je het doet, beter maakt. Het gaat er niet om wat je doet maar wat het effect is.

Waar men niet zo gauw bij stil staat is dat het welbevinden van een patient in relatie staat tot het welbevinden van de verpleger. Dus neem je de verpleger ook mee in de effectberekening en dus ook in het ontwerp. Dit is onze onderscheidende kwaliteit.

In belevingsprojecten gaat het om tientallen aspecten met als uitkomst:

veilig
rustig
ruimte
contact
afleiding
besparing
etc.

Alles geÏntegreerd

Het gaat bij belevingstechnologie net zo goed om de gebruiker, de verzorger áls de organisatie. Het resultaat is een samenhangend geheel van oplossingen met zicht op allerlei mogelijke toepassingen. Juist als het gaat om de mens, is bij Negotica alles geÏntegreerd.

´In de Bus´in het nieuws

“Bij ZINN hebben wij nog nooit zoveel retweets en likes gehad als met dit project.“

De aard van de uitvoering en het succes van ´In de Bus´ bij ZINN in Haren is niemand ontgaan. Rapportages van BNR Nieuwsradio en Omroep MAX en natuurlijk bij RTV Noord en het Dagblad van het Noorden.

Hieronder staan enkele links met rapportages en reacties. Overal wordt in zeer positieve bewoordingen verhaald over de belevingstechnologie van Negotica bij ZINN in Haren. Heel leuk!
 

RTV NOORD NIEUWSBERICHT 

RTV NOORD RAPPORTAGE

ZINN VIDEO

OUDERENJOURNAAL

NOM

ZORGPLEIN NOORD

Omgevingstechnologie

Als het gaat om aansturing, dan gaat het bij Negotica om de omgeving, gebouw, mens en object. Met name bij buitenprojecten, waarbij beleving en interactie vaak belangrijke componenten zijn, dient er rekening gehouden te worden met buitenomstandigheden. Denk hierbij aan vocht, warmte, koude, met betrekking tot de robuustheid van de materialen. Dit vraagt om professionele componenten en een gedegen installatie. Als het gaat om het toepassen van onze oplossingen in de buitenruimte, dan hebben wij het vaak over omgevingstechnologie.

Zeker van continuïteit

Wij hanteren als uitgangspunt dat de kwaliteit die wij leveren garandeert dat de gehele installatie voor een omgeving voor een periode van 10 jaar onafgebroken functioneert. Uiteraard behoudens verbruiksmaterialen en met inbegrip van onderhoud waar wij voor staan.

NGenius Touch

Belevingsprojecten van Negotica zijn zelfaansturend en het resultaat van diverse producten en toepassingen die met elkaar zijn geïntegreerd.

Voor het beheer, zowel lokaal als op afstand, wordt de universele tablet bediening van NGenius Touch ingezet.

Web of Devices

Personen, objecten, gebouwen en omgeving worden op intelligente wijze met elkaar verbonden wat leidt tot een verscheidenheid aan nieuwe en innovatieve toepassingen.

Ook belevingstechnologie is mogelijk dankzij het Web of Devices.

Disclaimer    Copyright 2007-2017 | Negotica Development Projects | Web of Devices