Home  |   Over ons  |   Nieuws  |   Contact   

 

2015

In opdracht van zorgorganisatie ZINN in Haren heeft Negotica samen met haar partner id COM interieur de uitdaging opgepakt om een virtuele bus in de woonzorglocatie De Dilgt te realiseren. Het gaat hier om een levensechte bus waar ouderen in kunnen plaatsnemen. Bij deze bus zit er echter veel meer onder de motorkap.

In dit project is de innovatie de belevingstechnologie van Negotica. De filosofie achter dit concept van Negotica is voor een ieder herkenbaar: blije mensen zijn gezondere mensen. Kenmerkend voor de belevingstechnologie van Negotica is de ontwikkeling van zintuigelijke toepassingen. Wij doen dit met de inzet van componenten en sensoren die effecten als beeld, geluid, beweging, lucht, geur en kleur opleveren.

Wat maakt ‘In de Bus’ nu zo bijzonder en uniek? In de eerste plaats zijn de ramen in de bus vervangen door grote televisieschermen waarop de reiziger de prachtig gefilmde routes uit de omgeving van Haren en Groningen kan volgen. De beleving krijg je pas goed mee als je zelf in de bus zit. Het gevoel van reizen wordt versterkt om dat je zowel opzij als vooruit kunt kijken.

Interactieve Elementen

Maar dat is niet het enige unieke in dit project. Op subtiele wijze zijn een groot aantal interactieve elementen in gebracht die hebben te maken met geur, licht en beweging. Bij het ontwerp van ‘In de Bus’ is er verder goed nagedacht over de mobiliteit van de verschillende bewoners en de toegankelijkheid. De bus heeft een viertal echte busfeauteuils. Daarnaast is er plaats voor twee rolstoelen of één bed.

Wat met name een belevenis is voor kleinkinderen die op bezoek zijn, is het bestuurdersgedeelte. Dit is uitgerust met een dashboard, een stuur en diverse interactieve elementen die er om vragen ontdekt te worden.

Herinneringen

Met de digitale bus richt ZINN zich op de beleving van cliënten, aan de hand van herinneringen. Op deze manier wordt de kwaliteit van zorg aangevuld met kwaliteit van leven. De wens om een tochtje te maken zonder de woonzorglocatie te verlaten kwam van de Stichting Vrienden van ZINN. Het is echter een reisje zonder echt te reizen. Je ervaart de rust en voor mensen met dementie is het een manier om een uitstapje te maken.

Bewoners met dementie maken hun reisje onder begeleiding van een woonassistent die zich echter niet om de besturing van de bus hoeft te bekommeren. Want op het moment dat men gaat zitten, gaat de bus vanzelf rijden.

Uitnodiging

Reizigers zijn van harte welkom in de centrale hal van ZINN locatie De Dilgt en kunnen vrijblijvend en gratis instappen. Woensdag 25 maart wordt de digitale bus feestelijk in gebruik genomen.

Wilt u meer weten over het 'In de Bus' project of over de bus zelf? Neem dan contact op met Negotica

Disclaimer    Copyright 2007-2017 | Negotica Development Projects | Web of Devices